Τα πρώτα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά καθώς κρατούν τη θέση για τα μόνιμα δόντια και βοηθούν στην μάσηση, τη σωστή άρθρωση και ομιλία.
Η φροντίδα των δοντιών αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού.
Ο κατά βούληση μητρικός θηλασμός όπως και η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό, που περιέχει γάλα ή ζαχαρώδη ροφήματα, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση τερηδόνας βρεφικής ηλικίας. Λευκές ή κίτρινες κηλίδες κοντά στα ούλα των δοντιών μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι τερηδόνας. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση δεδομένου ότι η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια προχωρά με ραγδαίο ρυθμό!
Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, ξέρουμε σήμερα ότι η τερηδόνα είναι μεταδοτική νόσος! Τα μικρόβια που χαλάνε τα δόντια μεταδίδονται από δόντι σε δόντι και από στόμα σε στόμα. Όταν ένα μωρό γεννιέται, το στόμα του δεν περιέχει καθόλου μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα δηλ. Streptococcus Mutans (SM). Τα μικρόβια αυτά, το βρέφος αρχίζει να τ’ αποκτά γύρω στην ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού και μέχρι την ηλικία των 3 ετών . Η μετάδοση των SM μικροβίων γίνεται από το άμεσο περιβάλλον του παιδιού, μέσω του σάλιου, είτε εάν φιλάτε το παιδί στα χείλη, είτε εάν μοιράζεστε τα μαχαιροπήρουνα, κουτάλια δοκιμάζοντας το φαγητό του πριν του το δώσετε, ή αφήνετε το παιδί να βάζει τα χέρια του στο στόμα σας.
Οι ενήλικες δεν ανταλάσσουν εύκολα μικρόβια, γιατί αφού εγκατασταθεί η μικροβιακή χλωρίδα του στόματος, δεν αλλάζει εύκολα. Αντίθετα, όμως, στα παιδιά, κάθε δόντι που ανατέλλει, ή κάθε καινούρια επαφή που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια καθώς διαμορφώνεται η οδοντοφυία μέχρι το τέλος της εφηβείας, είναι καινούριο έδαφος για να αποικηθεί από νέα μικρόβια.
Η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη του παιδιού θα πρέπει να γίνεται με την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη:
• ενημέρωση των γονέων σχετικά με:
» τη διάπλαση, την ανατολή και τη σημασία των δοντιών καθώς και οδηγίες ανακούφησης από τα συμπτώματα ανατολής των πρώτων δοντιών
» τις συχνές ασθένειες του στόματος -τερηδόνα και ουλίτιδα-, τον τρόπο δημιουργίας και πρόληψής τους (μητρικός θηλασμός, χρήση μπιμπερό)
» τη σωστή στοματική υγιεινή του παιδιού (τρόπος καθαρισμού στόματος, σωστή επιλογή οδοντόκρεμας)
» την αποφυγή και έγκαιρη αντιμετώπιση επιβλαβών στοματικών συνηθειών (σωστή χρήση πιπίλας και μπιμπερό, θηλασμός δαχτύλου)
» τις πιθανές βλάβες των δοντιών που μπορεί να οφείλονται σε:
- προβλήματα γενικής υγείας της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
- προβλήματα υγείας του βρέφους από τη γέννηση του και μετά
» τη σημασιά της καλής στοματικής υγιεινής των γονέων και του άμεσου οικογενιακού περιβάλλοντος για την αποφυγή μετάδοσης μικροβίων στα μωρά τους
» τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
• κλινική εξέταση και αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης του παιδιού
• καθαρισμός δοντιών και τοπική εφαρμογή φθορίου (αν θεωρηθεί αναγκαίο)
• εκτίμηση της επικινδυνότητας του παιδιού για τις ασθένεις του στόματος και δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος πρόληψης και επανέλεγχων στο οδοντιατρείο :
» Παιδιά ΥΨΗΛΟΥ κινδύνου κάθε 3-6 μήνες
» Παιδιά ΜΕΤΡΙΟΥ κινδύνου κάθε 6 μήνες
» Παιδιά ΧΑΛΗΜΟΥ κινδύνου κάθε 6-12 μήνες
Το παιδί μαθαίνει απο νωρίς να εξοικειώνεται με την παιδοδοντίατρο και το περιβάλλον του οδοντιατρείου.